Gå videre til innhold

Emner: Jordbruk, landbruk, fiskeri

Med termisk kamera kan en oppdage rådyrkalvene som er svært godt gjemt i enga. Foto: UAS NORWAY

Jakter rådyrkalver med drone

Hvert år fødes cirka 50 000 rådyr i Norge. Anslagsvis dør hele 10 000 av dem i en slåmaskin i løpet av de første 14 levedagene. Nå jaktes det med drone for å redde flest mulig før det er for sent.

Metallbiter fra søppel kan havne i magen gjennom fôret, og gi store lidelser for dyret

Øl- og brusbokser tar livet av husdyr

Hvert år forårsaker søppel vi kaster fra oss store dyrelidelser. Mange storfe dør en smertefull død på grunn av metallbiter fra øl- og brusbokser.
- Vi får stadig inn meldinger fra fortvilte bønder som opplever å finne dyr med blod rennende ut av nese, munn eller endetarm. Ikke sjeldent er synderen øl- og brusbokser som har blitt kastet ut av bilvinduet, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i

Mange «skal bare»-ulykker med traktor

Mange «skal bare»-ulykker med traktor

Gjensidige har gått gjennom traktorulykker med personskader de siste fem årene. Konklusjonen er at mange av skadene kunne vært unngått med enkle grep. Nå står våronna for tur, en utsatt skadeperiode.

GPS-tyver på ferde

GPS-tyver på ferde

Det forsvinner GPS-utstyr for ti-talls millioner kroner fra landbruket og anleggsbransjen hvert år. Tyveribandene er allerede i gang, og nå står våronna for tur i landbruket. Blant annet i Agder, Viken og flere steder i Trøndelag har tyveribandene vært på ferde.

Over halvparten av bøndene bekymrer seg for økonomien på gården

Over halvparten av bøndene bekymrer seg for økonomien på gården

De største bekymringene hos gårdbrukere i dag er økonomi og fremtiden for gården. Det viser en ny undersøkelse gjort for Gjensidige. 55 prosent oppgir at de bekymrer seg for økonomi. 30 prosent sier også at dette er den aller største bekymringen de har på gården.

Brusboksen du kaster fra deg langs veien, kan i verste fall havne i dyrefôret og forårsake en smertefull død hos storfe.

Søppel tar livet av husdyr

Det er ikke bare plast i havet som skaper trøbbel for dyr. Hvert år må mange storfe bøte med livet på grunn av søppel i naturen.

GPS-utstyr på arbeidsmaskiner blir stadig vanligere, noe også kriminelle har oppdaget. Årlig stjeles det for millionbeløp fra landbruket og bygg-og anleggsbransjen.

Tyveri av GPS-utstyr for millioner

I fjor fikk Gjensidige meldt inn GPS-tyverier fra arbeidsmaskiner for rundt 5 millioner kroner. – For forsikringsbransjen totalt regner vi med at det dreier seg om GPS-utstyr for et sted mellom 10 og 20 millioner kroner som hvert år blir meldt stjålet fra landbruket og bygg- og anleggsbransjen, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

150 skademeldinger etter Gyda

Pr. 13.1 kl 2200 har Gjensidige mottatt rundt 150 bygningsskader etter Gyda. 
- Vi anslår at det kan dreie seg om rundt 5-600 skader totalt for hele forsikringsbransjen, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
Trøndelag er hardest rammet med rundt halvparten av alle skadene etterfulgt av Møre og Romsdal.
- Det er vannet som har skapt størst problemer. Flom- og vannskader stå

Store tap. Hvert år går store verdier tapt som følge av brann i norsk landbruk. (Foto: Gjensidige)

Branntrenden i landbruket er snudd

I 2017 ble det i stort og smått meldt om 924 branner i driftsbygninger til Gjensidige. Dette er 200 færre enn i 2016, og en kraftig nedgang siden toppåret 2014 med hele 2 843 meldte branner.