Gå videre til innhold
Trøtte bilister

Pressemelding -

Trøtte bilister

Farlig trøtte bilister

Halvparten av norske bilister har opplevd farlige situasjoner i trafikken som følge av trøtthet, viser Gjensidiges samfunnsundersøkelse.

- Mange har opplevd å bli trøtte i løpet av en kjøretur, men at så mange som halvparten har opplevd farlige situasjoner på grunn av trøtthet er meget urovekkende, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

- Hvis du begynner å glippe med øynene må du svinge av veien så fort som mulig. Å være trøtt bak rattet er svært farlig, sier Rysstad.

Ifølge Statens Vegvesen har trøtthet vært medvirkende årsak til 14 prosent av alle dødsulykker i trafikken i Norge de siste 10 årene. Å være trøtt kan være like farlig som å kjøre med promille, og er forbudt.

Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er utført av Ipsos, viser at hele 47 prosent har opplevd farlige situasjoner i trafikken som følge av trøtthet. Andelen er klart høyere blant menn (57 %) enn blant kvinner (36 %). I de midtre aldersgruppene (25-59 år) er andelen litt over 50 %, mens den er på under 40 % blant de yngste og de
eldste. Andelen er høyest i Oppland (59 %) og lavest i Vestfold (40 %).

- Sommeren er høysesong for lange kjøreturer, og da er det ekstra stor risiko for å bli trøtt i løpet av turen, påpeker Rysstad.

Fornuftige tiltak
Undersøkelsen viser at de fleste som har opplevd å være farlig trøtt har truffet fornuftige tiltak etterpå. 6 av 10 tar oftere pauser enn før, og 13 prosent bytter oftere sjåfør. 27 prosent planlegger kjøreturen bedre, slik at de er mer opplagte. 21 prosent tyr til kaffe, energidrikker eller lignende for å kvikke seg opp, og 17 prosent bruker andre triks. Det er selvfølgelig mulig å benytte flere av tiltakene på samme tur.

- Hvis du først har blitt trøtt er det bare to ting som hjelper, og det er å bytte sjåfør eller stoppe og ta en høneblund. Alt annet er å lure seg selv, sier kommunikasjonssjefen.

Mange forsikringssaker – store mørketall
Erfaringen fra Gjensidige er at det årlig er mange saker der bilisten har sovnet, og dette er bare toppen av isfjellet.
- Mange vil ikke innrømme at de sovnet bak rattet, og derfor vet vi at langt flere ulykker har årsak i dette, sier han.

I tillegg til de menneskelige lidelsene bilulykker medfører, gir det en reduksjon i erstatningen. Gjensidige har årlig flere titalls saker av denne karakter.
Alle saker der det er klart at vedkommende har sovnet og det ikke skyldes medisinske forhold gir reduksjon i erstatningen.

Snitt-avkortning er 20 prosent, men avkortning i den enkelte sak avhenger av alle risikofaktorer og skadestørrelse. Den største avkortningen har vært 75.000 kroner.

Emner

Kategorier


Eventyret begynte med etablering av Norges første brannkasse, i Søndre Land, i 1816. Siden har vi stadig tilpasset oss nye tider og behov.

I dag har vi til sammen 3.900 medarbeidere i seks land og er et av Nordens ledende skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. I Norden og Baltikum tilbyr vi skadeforsikring, og i Norge tilbyr vi også bank, pensjon og sparing. Driftsinntektene var 24 milliarder kroner i 2015, mens forvaltningskapitalen utgjorde 129 milliarder kroner. Tiden går, Gjensidige består. 

Kontakter

Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434