Gå videre til innhold
Med enkle grep og gode hjelpemidler kan snømåkingen bli en lek
Med enkle grep og gode hjelpemidler kan snømåkingen bli en lek

Pressemelding -

Ta taket før snøen gjør det

Mye snø kan utgjøre en betydelig trussel for hytter og bygninger hvis takene ikke blir måkt. Konsekvensene kan bli ødelagte tak og i verste fall bygninger som kollapser.

Store mengder snø betyr økt risiko for skade på bygninger ved at vekten av snømassene blir større enn det takkonstruksjonen tåler. Selv om mange hyttetak er bygget for stor snøtyngde, kan store mengder snø også skade takrenner, nedløp, terrasser og gjenstander på bakken.

- Dette gjelder særlig for hytter på fjellet hvor snømengdene er store og tilsynet ikke skjer daglig. Man må huske på at selv om det regner i lavlandet, kommer ofte nedbøren som snø oppe på fjellet, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Redusert erstatning

Årlig får forsikringsselskapene meldt inn flere hundre saker der snø har forårsaket skader på hytter og bygninger. Tak som får skade av snø dekkes vanligvis av forsikringen. Men i forsikringsavtalen er den som eier bygningen pålagt å fjerne snø jevnlig fra tak, vegger, verandaer og terrasser for å forebygge og begrense skader.

- Dersom påbudet ikke overholdes kan dette medføre at erstatningen for skadene blir redusert, sier Voll.

- Er du selv ikke i stand til å rydde unna snøen på grunn av helsen eller fordi bygningen ligger langt unna, må du få andre til gjøre jobben, sier Voll.  Det er ditt ansvar som eier av bygningen å påse at det blir ryddet, advarer han. Skaff deg informasjon om snøforholdene på stedet via lokalkjente eller værvarslingen.

- I mange hytteområder er det folk som tar på seg oppdrag med tilsyn og snørydding, sier Voll.

Flere bygningstyper i fare

- Det er like viktig å måke snø av andre typer bygninger, sier Voll. Garasjer, driftsbygninger og andre overbygg har ofte en spinklere takkonstruksjon, og legger det seg mye snø på taket, er det ekstra viktig å følge litt med.

– En liten egeninnsats kan spare mange for ubehagelige overraskelser, avslutter Voll.

Faresignaler:

  • Knirk og smell i konstruksjonen
  • Dører og vinduer går tregt
  • Synlige nedbøyninger eller andre endringer i huset

Tips og råd:

  • Måk snø av taket jevnlig
  • Sett din egen sikkerhet først når du skal måke snø av taket.
  • Unngå at store snømengder kommer i bevegelse samtidig.
  • Snø som raser fra tak kan også skade terrasser, yttervegger og gjenstander nedenfor – også biler.
  • Fjern snøen mens den er tørr og lett – mildvær og regn gjør snøen svært tung å jobbe med.
  • Måk av taket jevnt, unngå skjevbelastninger som kan være mer kritisk enn en jevn belastning på hele taket.

Måketips:

Taket, og spesielt takpapp og membraner, kan bli skadet om man støtet ned på det. Pass derfor på at skarpe metalldeler på spade eller skuff ikke skraper ned i taket. La det gjerne ligge igjen et tynt lag med snø mellom skuffen og taket.

Det finnes også flere «nye» hjelpemidler som bidrar til å lette snømåkingen.

Emner


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 800 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 30 milliarder kroner i 2021, mens sum eiendeler utgjorde 130 milliarder kroner.

Kontakter

Arne Voll

Arne Voll

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal + 47 906 98 473
Christian Haraldsen

Christian Haraldsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Forsikring, Pensjon og Sparing. Pressekontakt for lokalmedier i Follo og Østfold +47 907 87 449
Pål Rune Eklo

Pål Rune Eklo

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark +47 951 94 898
Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434