Gå videre til innhold
Gjensidige har hittil i år registrert nærmere 51 000 skademeldinger i forbindelse med personbiler i kollisjoner.
Gjensidige har hittil i år registrert nærmere 51 000 skademeldinger i forbindelse med personbiler i kollisjoner.

Pressemelding -

Stadig flere kollisjoner – 51 000 skademeldinger

Nordmenn fortsetter å bulke stadig mer, og det blir enda dyrere å reparere. Fra 2022 til 2023 økte antallet kollisjoner med 10 prosent. Den negative trenden fortsetter med en økning på 6 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi er urolige over den negative utviklingen i et samfunnsperspektiv. Vi har sett utviklingen over flere år, som har vist at nordmenn bulker stadig mer, sier konserndirektør Berit Nilsen i Gjensidige. Tallene for i år gjelder pr. 31. august, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Alle tall gjelder personbiler.

- Den negative trenden har i hvert fall noen åpenbare forklaringer. Veksten i kjøretøyparken med en tilstrømning av bredere, lengre og tyngre kjøretøy er elementer i utviklingen. Gjennomsnittslengden på nye biler har økt med 20 cm de siste 10 årene, mens bredden har vokst med 8 cm. Det gjør det mer krevende å navigere bilen, sier Nilsen. Og når det går galt, er det veldig dyrt å reparere.

Også små reparasjoner koster mye
I tillegg til flere kollisjoner kan det tenkes at andelen som benytter forsikringen har økt som følge av at det er svært dyrt å reparere selv de minste ting. Før betalte man oftere av egen lomme, fordi skaden kostet mindre enn egenandel og bonustap. Nå blir det forsikringssak selv for den minste bulk eller ripe.

Det er også en økning i antall saker på andre områder som eksempelvis glasskader.

Er sikkerhetsmekanismer en «sovepute"?
Flere og flere biler blir sikrere med avansert teknologi som skal hjelpe sjåførene å unngå uhell. Men dette kan se ut som ikke hjelper.

Er det et «kappløp» mellom ny teknologi og at bilister tar ut dette i økt risikoadferd?
- Sikkerhetsmekanismene kan bidra til å gi en falsk trygghet, og at mange føler seg udødelige bak rattet, sier konserndirektøren.

Uoppmerksomhet en dødsfelle
- Andre åpenbare årsaker til stadig mer bulking er høy fart og uoppmerksomhet, kanskje spesielt knyttet til skjermbruk, sier hun. 56 prosent har opplevd at den interaktive skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten bort fra veien/kjøringen, viser en undersøkelse Ipsos nylig har gjort for Gjensidige.

- Dessuten er de enorme kreftene som skjuler seg i mange biler med flere hundre hestekrefter åpenbart negativt for trafikksikkerheten, sier Berit Nilsen. Ulike analyser viser at hestekrefter alltid har stor betydning for antall ulykker.

Kategorier


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 4500 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 36 milliarder kroner i 2023 mens forvaltningskapitalen utgjorde 148 milliarder kroner.

Kontakter

Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434