Pressemelding -
Reise - Leiebil i utlandet har aldri vært dyrere
Skal du på ferie til sydligere land og har tenkt å leie bil ? Da må du være tidlig ute, forberede deg på å bli lurt og ha kredittkortet klart.
Pandemi og uroligheter i verden har ført til tøffe tider for turistnæringen i mange land.
- Det har gjort at det meste er blitt svært mye dyrere enn tidligere. Det gjelder både flybilletter, feriebolig og ikke minst leiebil som skaper kostnadssjokk for mange, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.
- Han tror mange som har planer om en etterlengtet tur til sol og varme, må belage seg på å betale mer, mye mer enn tidligere.
Lavt servicenivå og økt kjøpepress
Søk på hjemmesidene til et knippe utenlandske leiebilselskaper viser at en helt enkel leiebil i Spania, Helles eller Italia fort over 10.000 kroner for to uker. Med diverse ekstra forsikringer kan du plusse på enda flere tusenlapper, ifølge Voll.
Han tror noen vil oppleve at leiebilen til slutt kan bli dyrere enn flybilletten.
- På Finn.no og andre søkemotorer kan du finne priser godt under dette, men da er dette rimeligste forsikring uten tilleggsdekninger. Selv med kjøp av «tilleggsprodukter» av eksterne aktører påtvinges du forsikringer du aldri har hørt om, sier Voll. Jo lengre syd en kommer, jo kraftigere synker servicenivået kombinert med et kraftig økende kjøpepress.
- Det som ofte er en leiebil en finner på enkelte søkemotorer til noen få tusen kroner, kan med andre ord, mer enn doble seg i pris før en står med nøklene i lommen, advarer Voll.
Bestem deg først
Normalt holder det med lovpålagt ansvarsforsikring og en forsikring som dekker skade på eget og andres kjøretøy. Truer de med høy egenandel har de fleste forsikringsselskapene en dekning i reiseforsikringen som dekker dette ved uhell. (Gjensidige inntil 15.000 kroner)
- I enkelte tilfeller skal du ha god helse for å motstå presset fra selgerne, sier han.
- Bestem deg før du går i skranken om hvilke forsikring du skal ha. Forbered deg på trusler og mye press, men takk pent, nei, nei, nei og atter nei, avslutter Voll.
………………………………………………………………………..
Gode råd for å unngå å bli lurt
- Bestill leiebil før du reiser og bestem deg for hvilke dekninger du vil ha.
- Vær klar over at kjøp av rimelige dekninger «hos eksterne» leverandører går helt greit, men at kjøpepresset vil være like stort når du skal hente leiebil.
- Er dere mer enn en sjåfør, må det tegnes ekstraforsikring
- Husk førerkort, kredittkort og pass
- Vær oppmerksom på at flere utleiefirmaer har begynt å begrense maks kjørelengde kraftig i utleieperioden
- Selv om en kan få dekkes egenandelen opp til et maks beløp på reiseforsikringen, er IKKE reiseforsikring en bilforsikring
- Flere selskaper i sydover i Europa utøver stort press på å kjøpe tilleggsprodukter, uansett hva du har tegnet i forkant.
- Bruk uavhengige nettsider for danne deg et bilde av utleiefirmaet. (Trustpilot.no med flere)
- Ta bilde og video av bilen utvendig og innvendig. Sveip over hele bilen med mobilen og ta med omgivelsene rundt slik at de kan se hvor og når videoen er tatt
Eksempel fra i år der kunden ble svindlet
Kunde leide leiebil i Spania og tok bilder av bilen utvendig ved henting. Da bilen skulle leveres tilbake igjen begynte servicepersonell ved utleiefirmaet og sjekke rundt og ikke minst - under bilen, der de fant noen merker. Dermed ble flere tusen kroner trukket som egenandel fra kredittkortet. Kunden trodde han hadde gjort alt riktig, men hvem er det som sjekker bilen under !!!
På forbrukersider/Trustpilot.no finner du mange slike anmeldelser
Emner
Kategorier
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 800 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 30 milliarder kroner i 2021, mens sum eiendeler utgjorde 130 milliarder kroner.