Pressemelding -
Radarvarsling gjør veiene mer utrygge
«Ny» teknologi bidrar til høyere fart og falsk trygghet for mange bilister.
Stadig flere får fotoboksvarsling gjennom GPS på mobil og skjermer i nye biler. I tillegg er det mulig å abonnere på systemer som varsler om fartskontroller. Disse reklamerer for at de gjør veiene tryggere for alle!!!
- Dette mener vi bare er tull, og egentlig har motsatt effekt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Fart dreper og med få unntak har de fleste dette for å holde en noe høyere fart og unngå bøter. Når en i tillegg har «botgaranti», sier dette noe om hva produktet egentlig handler om, mener Voll.
- Reklame og fortellinger om at dette bidrar til å forhindre ulykker tror vi ikke på, sier Voll videre. Dette er kun reklame for å tjene penger, advarer han.
I tillegg skriver produsentene bak et av produktene: 8 av 10 kjører for fort i hverdagen, så det er mye å hente på sikkerhet. Voll lurer egentlig på hvor sikkert det er når alle disse som i utgangspunktet kjører for fort, nå kan kjøre enda litt fortere, uten konsekvenser!!! For å ikke snakke om når den falske tryggheten med høy fart ender opp i en alvorlig ulykke.
- Andre argumenter som dyr i veibanen, fotobokser og varsling om kø er sikkert greit, men mye av dette finnes allerede i eksisterende systemer, forteller Voll. Og da er det bare fartskontrollene igjen. Skilt langs veien advarer mot dyr i veibanen og de fleste som holder fartsgrensen vil kunne observere disse i god tid. Alvorlige ulykker skjer stort sett når vilt plutselig krysser veibanen, noe som er umulig å varsle om, sier han videre.
Samtidig viser en undersøkelse fra Gjensidige at 69 prosent av bilistene sier at de pleier å bremse ned foran fotoboksene.
- Vi vet at høy fart er en av hovedårsakene til mange alvorlige ulykker. Fotoboksvarsling og systemer en kan kjøpe for å unngå radarkontroller er ikke bra for sikkerheten, sier Voll.
Politiet og UP er også negativ til dette og viser til manglende respekt for fartsgrensene samtidig som at slike varslinger også svekker promille- og ruskontroller. Manuelle kontroller vil være mer uforutsigbare, slik at en ikke skal kunne bryte fartsgrensene uten konsekvenser
- Fotobokser er plassert strategiske steder langs veien for å senke farten og forebygge ulykker, sier Voll. Han tror samtidig det er lett å glemme at det er en grunn til at radarkontrollene ofte holdes på ulykkesbelastede strekninger
Siden mange av de alvorligste ulykkene skjer under uvettig kjøring og høy fart, mener Voll at mange bør vurdere å slå av denne varslingen og holde seg til trafikkreglene.
- Likevel er den tryggeste løsningen og puste med magen og ikke friste seg til å holde høy fart og ta farlige forbikjøringer. Bedre sent frem, enn aldri, avslutter Voll.
Emner
Kategorier
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 800 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 30 milliarder kroner i 2021, mens sum eiendeler utgjorde 130 milliarder kroner.