Gå videre til innhold
En undersøkelse fra Ipsos for Gjensidige viser at mange nordmenn "sliter" med norske vogntog. Med tanke på skadeforebygging er det viktig å plassere ansvaret når det har vært grov uaktsomhet i forbindelse med uhell.
En undersøkelse fra Ipsos for Gjensidige viser at mange nordmenn "sliter" med norske vogntog. Med tanke på skadeforebygging er det viktig å plassere ansvaret når det har vært grov uaktsomhet i forbindelse med uhell.

Pressemelding -

Mange opplever trøbbel med vogntog

En av fire har det siste året opplevd problemer i trafikken på grunn av norske vogntog. Ved trafikkuhell med grov uaktsomhet, kan Gjensidige kreve penger tilbake direkte fra yrkessjåføren.

- Selv om et transportfirma har et stort ansvar, er det alltid viktig å vite at det er sjåføren bak rattet som til syvende og sist har ansvaret for at kjøringen skjer på en trygg måte, sier fagsjef Tor Hefre i Gjensidige.

Målet er færre drepte og hardt skadde

Før selskapet tar standpunkt til om det skal fremsettes regress, blir hver sak vurdert grundig. Er sakene ikke tilstrekkelig opplyst til at Gjensidige kan ta et standpunkt for eksempel ved politidokumenter, innhentes nødvendige opplysninger fra sjåførene.

- Når regressbeløpet settes, blir det tatt hensyn til den enkelte sjåførs økonomi. Har vedkommende en svak økonomi, kan det lempes i kravet ved å sette ned beløpet. Er det formildende omstendigheter i saken, vil det gjenspeile seg i lavere regresskrav, sier Hefre. Han understreker at formålet er skadeforebygging, og et signal som kan være med å redusere antall ulykker med hardt skadde og drepte. Det er derfor viktig å markere hva som ikke er akseptabelt.

Den som mottar regresskrav fra Gjensidige, får en begrunnelse for kravet med aktuelle lovhjemler. Det blir alltid opplyst hvilke rettighet sjåføren har til å få saken prøvet for Gjensidiges klageorgan, Kundeombudet, eller Finansklagekontoret. Gjensidige er ikke alene om å reagere i disse sakene. De fleste forsikringsselskaper gjør dette. Regress med grunnlag i grov uaktsomhet har alltid blitt praktisert av forsikringsbransjen.

- At hele en av fire har opplevd trøbbel med vogntog (undersøkelse fra Ipsos for Gjensidige) viser også at dette er et alvorlig og svært viktig tema, sier han.

Typiske ulykker

Klassiske problemområder er alkohol- eller annen ruspåvirkning, sovning bak rattet, kjøring mot rødt lys, alt for høy hastighet etter forholdene, stygge forbikjøringer og kjøring med for høye næringskjøretøy i forhold til høydene på bruer, tuneller eller underganger.

- Ofte er det store tunge kjøretøy som lastebiler gjerne med monterte kraner, trekkvogner med hengere, tankbiler og mobilkraner, sier Hefre. Skadepotensialet til disse kjøretøyene er meget høyt, ikke minst når det skjer uhell med myke trafikanter eller personbiler.

- Sjåfører som forårsaker uhell fordi de har utvist grov uaktsomhet, har handlet på en måte som de fleste vil reagere på. Disse sjåførene kan påføre uskyldig tredjeparter store materielle skader, personskader og i verste fall død. I tillegg påfører de kjøretøyene i firmaene de er ansatt i store skader, som må dekkes av forsikringsselskapet. Det fører i sin tur til høyere premier for alle, sier fagsjefen. Årlig har Gjensidige noen titalls saker av denne karakter.


Emner

Kategorier


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 700 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 28 milliarder kroner i 2019, mens sum eiendeler utgjorde 112 milliarder kroner.

Kontakter

Christian Haraldsen

Christian Haraldsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Forsikring, Pensjon og Sparing. Pressekontakt for lokalmedier i Follo og Østfold +47 907 87 449
Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434
Pål Rune Eklo

Pål Rune Eklo

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark +47 951 94 898