Gå videre til innhold
Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige - Kombiskap med kuldeskrekk
Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige - Kombiskap med kuldeskrekk

Pressemelding -

Kombiskap og frysebokser med kuldeskrekk

Tusenvis av hytteeiere kan risikerer å komme frem til hytta i vinterferien til fordervet mat. De vet det bare ikke selv.

- Kombiskap og da spesielt frysere er produsert for å stå i romtemperatur, og da spesielt over ca. 10 grader, sier Arne Voll. Han er kommunikasjonssjef i Gjensidige og tror at svært få har fått med seg dette.

Hjemme består disse produktene gjerne av et kombiskap med fryser nederst og kjøleskap øverst, og står ofte i temperaturer over 15 grader. Når temperaturen inne synker, kan disse produktene bli ødelagt.

Utfordringene kommer når hytta stenges etter en fin tur og varmen skrus ned. Mange velger og bare ha nok varme på - til at temperaturen innendørs kun holder et par varmegrader. Forlates en hytte over tid, skal vannet stenges av. I mange tilfeller kan noen plussgrader være nok til å unngå at ting fryser og at hytten ikke oppleves «fuktig og rå» når en kommer tilbake.

Samtidig er det noen som dessverre også velger å stenge av all varme for å spare strøm.

Tåler ikke å stå i kalde rom

Alle hvitevarer er kategorisert i klimaklasser. Varehusene som selger tusenvis av kombiskap til hjem og hytter anbefaler innetemperaturer mellom + 10 og 40 varmegrader. I noen tilfeller (rimelige alternativer) er anbefalingen at hvitevarene fungerer best over 16 grader !

En kunde forteller:

Når jeg kom frem til hytten viste gradestokken 3 - 4 plussgrader. Han var sulten og gikk rett i fryseboksen og ble overrasket av at alt var kaldt, men mykt. Først trodde kunden at fryseboksen/frysedelen var defekt, men etter hvert som varmen steg, begynte frysedelen og fryse bedre. Konklusjonen ble likevel at all maten i fryseboksen sannsynligvis var blitt fordervet og måtte kastes.

Når temperaturen faller til under 10 grader vil flere kjøle- og fryseskap ikke fungere optimalt og er heller ikke laget for slik bruk.

Det er mange faktorer som kan påvirke effekten av disse hvitevarene, men kulde og fuktighet er to faktorer som det er viktig å passe på. I tillegg vil anbefalt klimaklasse, antall motorer/kompressorer og andre spesifikasjoner telle inn.

Det er viktig å påpeke at dette varierer veldig fra produkt til produkt, og flere vil oppleve at alt går greit - også ved temperaturen under 10 grader. Det er likevel ingen tvil om at faller temperaturen nok, avtar effekten til disse apparatene.

Det finnes frysebokser og kombiskap som er spesiallaget for å stå i kalde rom, men disse er ofte mer kostbar i anskaffelse.

Fakta.

  • Kjøleskap, kombiskap og frysebokser skal helst stå i romtemperatur med mer enn 10 grader for å virke optimalt.
  • Hvitevarer og matvarer som ødelegges av feil bruk, dekkes ikke på forsikringen. Fryser og kjøleskap som blir ødelagt etter å ha stått i kalde rom, dekkes ikke av reklamasjon eller garanti.
  • Styr unna kalde kjellere, uteboder og uisolerte rom om du ønsker at kjøleskap, kombiskap og frysebokser skal fungere normalt.
  • Ifølge tall fra Finans Norge blir det årlig meldt inn rundt 8000 skader (mat fra frysere) med utbetalinger på nærmere 35 millioner kroner. I tillegg er det store mørketall.

Prøv mynt-trikset (Se illustrasjonsbilder)

Lurer du på om fryseren på hytta fungerer som den skal ?

Fyll en plastbolle med vann og sett den i fryseren. Når vannet er blitt til is, legger du en mynt på toppen. Når du kommer til hytta neste gang, sjekker du om mynten har sunket ned i isen. Det kan være et tegn på at fryseren ikke fungerer optimalt eller at det har vært strømbrudd.

Emner


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 700 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 28 milliarder kroner i 2019, mens sum eiendeler utgjorde 112 milliarder kroner.

Kontakter

Arne Voll

Arne Voll

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal + 47 906 98 473
Pål Rune Eklo

Pål Rune Eklo

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark +47 951 94 898
Bjarne Aani Rysstad

Bjarne Aani Rysstad

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Skadeforsikring. Pressekontakt for lokalmedier i Oslo, Romerike, Asker og Bærum +47 918 19 434
Christian Haraldsen

Christian Haraldsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Forsikring, Pensjon og Sparing. Pressekontakt for lokalmedier i Follo og Østfold +47 907 87 449