Pressemelding -
Kan være en dødsfelle
Med enkle råd kan du unngå skader og stygge ulykker med motorsag
- Hvert år skjer det flere dødsulykker som følge av trefelling i Norge. Med høye strømpriser og mangel på ved i vinter, kan trefelling og tømmerhogst bli en populær aktivitet i sommer, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Etter flere stormer og mye uvær, er det kanskje først nå mange tenker på å rydde i skog og skau.
Mange alvorlige ulykker skjer nettopp når folk skal rydde opp etter at trær har veltet.
Roten kan være en dødsfelle
Trær som er veltet eller lener seg på grener eller andre trær kan være ekstra krevende å felle. Disse står ofte i kraftig spenn og i verste fall kan roten og deler av treet trekke seg tilbake om deler av stammen øverst blir kuttet først.
Det er derfor viktig å advare barn og andre om å leke gjemsel eller oppholde seg der, om roten slår tilbake når vekten på stammen avtar.
Viktig med sikkerhetsutstyr
- Med moderne utstyr forenkles prosessen og «nybegynnere» fristes til innkjøp av ny motorsag. Det mange glemmer er sikkerhetsrutiner og sikkerhetsutstyr. Det siste punktet velges nok vekk på grunn av kostnadene, tror Voll. Treffer motorsagen fot eller hode, er det for sent å kjøpe verneklær i ettertid, advarer han.
Ikke start krevende arbeid på egenhånd
- Selv «enkle» jobber der en står på stige høyt oppe i et tre og skal sage av en tung gren kan være farlig. Det som kan skje er at grenen til slutt knekker og slår kraftig tilbake inn mot treet. Plutselig går både grener, stige og mann i bakken med et smell, sier Voll.
Er en usikker på om jobben er for stor og komplisert, anbefaler Voll på det sterkeste at en overlater arbeidsoppgavene til fagfolk.
- Skal du felle et tre eller rydde opp etter vinterhalvårets herjinger skal du vite hva du holder på med, avslutter Voll.
-----------------------------------
Hva dekker forsikringen ?
Skader på bygning som følge av trefelling er ikke ukjent for forsikringsbransjen. En klassiker er de som ringer inn for å spørre om dekningsomfanget dersom et tre ramler over hytta si, mens man hører en god gjeng mannfolk og motorsager i bakgrunnen.
- I utgangspunktet er slike skader dekket av de fleste hus- og hytteforsikringer. Er man selv skyld i skaden vil vi vurdere om kunden har vært grovt uaktsom eller ikke. Har en som «amatør» valgt å felle et stort tre tett på eiendommen og bare håper det skal gå, kan dette være grovt uaktsomt.
- Har en tenkt å felle et tre som er et overkommelig prosjekt, sikret treet og uforutsette ting hender, f. eks et sterkt vindkast, kan dette vurderes som et hendig uhell.
Eksempler der bruk av motorsag kan gå galt:
- Trær som velter og ligger i spenn med roten opp
- Trær som har blåst overende og støtter seg til andre trær
- Trær og grener som står i spenn
- Klatrer opp i tre og skal sage i høyden
- Bruker ikke sikkerhetsutstyr
- Beveger seg med sag i ulendt terreng
- Dårlig fotfeste i vanskelig terreng
- Treet skader bygninger, ledninger, kjøretøy og i verste fall mennesker
- Treet faller feil vei
Det finnes en rekke gode råd for trefelling på nett, men det lureste er nok å ta et kurs, der en blir kjent med motorsagen samt får elementære tips og råd om hvordan en skal felle trær.
Emner
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 800 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 30 milliarder kroner i 2021, mens sum eiendeler utgjorde 130 milliarder kroner.