Pressemelding -
Folk flest vet ikke om nye fartsgrenser
Kun fire av ti har fått med seg at det er nye regler for fartsgrenser på sjøen i år. Forsikringsselskap anbefaler å laste ned appen «Båtfart» fra Kystverket for å unngå forvirring.
Kun 4 av 10 er klar over at det er nye nasjonale regler for fartsgrenser på sjøen i år. Det fremgår av Gjensidiges Samfunnsundersøkelse, som er gjennomført av Ipsos.
-Til tross for at det har vært mye oppmerksomhet om de nye, nasjonale reglene, har flertallet av båteierne ikke fått med seg at det er nye regler, sier Christian Haraldsen, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Han anbefaler folk å laste ned appen Båtfart fra Kystverket. Der er fartsgrensene markert på en oversiktlig måte.
Lett å holde rede på
Undersøkelsen viser også at folk flest synes det er lett å holde rede på fartsgrensene på sjøen. Seks av ti svarer at de synes dette er lett. Kun tre av ti mener det er vanskelig, mens de resterende mener at det ikke er relevant for dem. Dette kan skyldes at de har saktegående båter.
-Vi har ofte sett klager på manglende skilting og forvirrende regler, også før årets regelendring, så det er litt overraskende at de fleste synes det er enkelt å holde rede på fartsgrensene, sier Haraldsen.
Færre skader i år
I tillegg til at man risikerer bot dersom man kjører for fort, vil risikoen for skader øker med farten. Hittil i år har Gjensidige registrert 700 skademeldinger som følge av kollisjoner og grunnstøtinger. Det er vesentlig færre enn i fjor og forfjor, da det kom inn henholdsvis 800 og 900 skademeldinger i samme periode.
-Det kan tenkes at dette har sammenheng med at pandemien er over, og at flere har valgt andre aktiviteter enn båtliv i år, sier Haraldsen.
Sommeren er naturlig nok høysesong for skader, og i et vanlig år kommer omtrent en tredjedel av skademeldingene i løpet av de kommende to månedene.
Emner
Kategorier
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 800 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 30 milliarder kroner i 2021, mens sum eiendeler utgjorde 130 milliarder kroner.