Gå videre til innhold
Et vanlig 9 volts (røykvarslerbatteri) etter at det har eksplodert.
Et vanlig 9 volts (røykvarslerbatteri) etter at det har eksplodert.

Pressemelding -

Flere millioner husholdningsbatterier rett i søppelet – så farlig kan det være

- I tillegg til miljøforurensing er få klar over at et lite batteri kan være rene brannbomben, sier Rune S. Nielsen, brannekspert i Gjensidige.

Hver år importeres og selges det flere tusen tonn med batterier til norske husholdninger. Selv om mange er flinke til å returnere disse til godkjente miljøstasjoner, havner likevel en stor andel i restavfallet. Det vil si at det daglig havner tusenvis av små batterier rett i bosset.

Få er klar over brannfaren

- Mange oppbevarer batteriene i skuffer og skap, ofte sammen med mange andre forbrukerartikler. Havner et f. eks 9 volts batteri i bosset sammen med aluminiumsfolie eller stålull kan det oppstå brann på kort tid, sier Nielsen. I en brann der et hus blir totalskadet, kan det være vanskelig å avdekke brannårsaken. Rune vil likevel ikke se bort fra at batterier kan være skyld i noen av disse brannene.

Lite batteri – mye energi

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder innkjøp og bruk av elektronisk utstyr. Felles for disse er at de aller fleste bruker strøm fra et batteri. Mobiler, klokker, head sett, ipader, leker, fjernkontroller, røykvarslere, bare for å nevne noen.

- Når batteriet må skiftes er det viktig å gjøre dette på rett måte, sier Nielsen. Få er nemmelig klar over at selv et brukt batteri kan ha nok energi i seg til å starte en brann.

Sikkerhet og miljø

- Brukt batterier skal leveres til godkjente miljøstasjoner og har ingenting i restavfallet å gjøre, sier Nielsen. Han forteller at det også oppstår branner på vei til eller i avfallsstasjoner på grunn av dette.

- Selv om de fleste aldri vil oppleve en brann, så får det likevel store konsekvenser for de som rammes. Når vi vet hvor lite som skal til for å starte en brann, tror Nielsen mange ville tenkt seg om gang til før de slenger et helt vanlig husholdningsbatteri rett i søppelet. Selv om de tror det er utladet, er det alltid litt strøm igjen, avslutter branneksperten.

Filmene under er til fri benyttelse:

Kort 1min – tekstet: https://youtu.be/Kz4qH_u6GnY

Hovedfilm – tekstet: https://youtu.be/aId4qZh2SMQ

Kort teaser – tekstet: https://youtu.be/C99t3z0UL_M

Hvordan oppbevares

Batterier bær oppbevares i originalemballasjer i egnede bokser eller esker og ikke sammen med andre husholdningsartikler.

Hvordan levere tilbake husholdningsbatterier:

  • Forhandlere eller butikker som selger batterier. Noen butikker har egne miljøstasjoner.
  • Batteriene kan også leveres på kommunale mottaksstasjoner – ser mer info på www.sortere.no
  • Mange bedrifter har også egne bokser eller stasjoner for farlig avfall.
  • Batterier er ikke alltid helt utladet, så tape polene før de blir kastet
  • Mange apparater har innebygde oppladbare batterier som er vanskelig å skifte. Disse skal også returneres til egne miljøstasjoner.

Fakta

Selv om mange av brannene oppstår ved bruk av komfyr og vaskemaskiner, er det også mange branner med ukjent brannårsak.

Det er i Norge rundt 2,4 millioner husholdninger med rett over to personer på hver adresse. (SSB) Om hver husholdning bruker 10 batterier (forsiktig beregning) er det et årlig forbruk på rundt 25 millioner batterier. (Fjernkontroller, røykvarslere, værstasjoner, lommelykter, leker, div) Det vil si at det kastes rundt 70.000 små og store batterier hver eneste dag. 1 av 5 batterier går rett i restavfallet.

Noen få eksempler på husholdningsartikler som bruker batteri:

  • Alle typer lommelykter
  • Mobiler
  • Nettbrett
  • Datamaskiner/mus
  • Røykvarslere
  • Temperaturmålere
  • Fjernkontroller
  • Klokker
  • Leker
  • Headset
  • Elektriske tannbørster og barbermaskiner
  • Apparater med bluetooth tilkobling
  • + mye mer

Tall er hentet fra SSB og Batteriretur.no

For flere spørsmål: Kontakt gjerne vår brannekspert og teknisk utreder Runs S. Nilesen på telefon 905 74 413 eller e-post rune.siewartz-nielsen@gjensidige.no

Emner

Kategorier


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 4.000 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også bank, pensjon og sparing. Driftsinntektene var 26 milliarder kroner i 2018, mens forvaltningskapitalen utgjorde 157 milliarder kroner.

Kontakter

Arne Voll

Arne Voll

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Pressekontakt for lokalmedier i Buskerud, Vestfold, Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal + 47 906 98 473