Pressemelding -
Bekymret for egen alderdom
2 av 3 nordmenn er bekymret for det norske helsevesenets evne til å ta vare på oss når vi blir eldre, viser en ny undersøkelse fra Gjensidige.
En ny, stor undersøkelse gjort av TNS Gallup for forsikringsselskapet Gjensidige viser at nordmenn i stor grad er optimistiske på egne vegne i forhold til det å bli eldre. Samtidig utrykkes det bekymring knyttet til helsevesenets evne til å håndtere den raskt voksende eldregenerasjonen. Over halvparten av de spurte i undersøkelsen er bekymret for fremtiden i det offentlige helsevesenet, og syv av ti er særlig bekymret for om det offentlige klarer å ta vare på dem når du blir eldre og pleietrengende.
- Forsikringsbransjen har historisk sett hatt et begrenset tilbud for eldre, og tilbudet som finnes er dyrt. Vi mener dette må endres, og at den voksende eldregenerasjonen må tas på alvor. Vi ønsker å gå foran i dette arbeidet, sier Jørgen Taalesen, produktsjef i Gjensidige.
Konsekvenser for helsevesenet
Undersøkelsen viser at ni av ti er godt fornøyd med det offentlige helsevesenet i dag, men rundt halvparten av befolkningen oppfatter at det private helsevesenet er bedre enn det offentlige, og mer enn tre av fem tror det vil bli flere private helseaktører i fremtiden. Nesten halvparten av de spurte har opplevd sykehuskø selv eller for noen nær seg, og to av fem tror dette vil bli verre i fremtiden. Det er særlig frykten for langvarig sykdom som bekymrer oss, og for de over 55 år er det også en engstelse rundt redusert aktivitetsnivå og å være til bry for noen.
- Det offentlige helsevesenet er meget bra, men private aktører og forsikringsløsninger er et viktig supplement. Lange ventetider, særlig for mindre alvorlige diagnoser fører til redusert aktivitet og livskvalitet. Dette mener vi det må gjøres noe med, sier Taalesen.
En aktiv eldregenerasjon
Men det er ingen grunn til å bare å svartmale situasjonen. Hovedinntrykket i undersøkelsen er at det er en optimisme i befolkningen knyttet til det å bli eldre. Tre av fem av de som har passert 55 år sier de føler seg yngre enn sin reelle alder, og nesten ni av ti mener de har god helse. Og dagens eldregenerasjon er en aktiv gruppe. To av fem sier de trener en til tre timer i uken, og nesten like mange trener mer enn 3 timer. Turer i skog og mark, sykling og treningsstudio er de mest populære treningsaktivitetene.
- Aktivitet og trening er god forebygging, og har store helsemessige konsekvenser både fysisk og mentalt. En aktiv livstil og god helse reduserer sykdom og skader, og dermed også behovet for helsetjenester. Å være i fysisk aktivitet er med andre ord kanskje den beste investeringen man kan gjøre, sier Taalesen.
Eldre er ikke ensomme
Tallene fra undersøkelsen avliver også noen myter om de eldre. Hele 94 prosent av de over 55 år sier for eksempel at de ikke føler seg ensomme. Det er faktisk flere i aldersgruppen mellom 18 og 54 år som sier de gjør det. Blant de eldste svarer også 86 prosent at de ser barna sine nok, så heller ikke den yngre generasjonen trenger å føle på dårlig samvittighet overfor sine foreldre.
Emner
Eventyret begynte med etablering av Norges første brannkasse, i Søndre Land, i 1816. Siden har vi stadig tilpasset oss nye tider og behov.
I dag har vi til sammen 4.000 medarbeidere i seks land og er et av Nordens ledende skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. I Norden og Baltikum tilbyr vi skadeforsikring, og i Norge tilbyr vi også bank, pensjon og sparing. Driftsinntektene var 23 milliarder kroner i 2014, mens forvaltningskapitalen utgjorde 114 milliarder kroner. Tiden går, Gjensidige består.