Gå videre til innhold

Pressemelding -

Vil kutte utslipp med 35 prosent

Gjensidige vil kutte utslipp knyttet til erstatning av kundenes skader med 35 prosent innen 2025. Et banebrytende klimaregnskap er første skritt på vei mot kraftige utslippskutt.

-For å lykkes med dette målet må både vi, kundene og leverandørene våre tenke nytt. Vi tror tiden er moden for dette nå, og at det er realistisk å kutte utslippene kraftig, sier Gjensidiges konsernsjef Helge Leiro Baastad.

Utslipp knyttet til erstatning av skader oppstår når skadde gjenstander repareres, eller når de kastes til fordel for som nye kjøpes inn fra produsent. Kast og kjøp er generelt mindre klimavennlig enn reparasjon. I 2019 forårsaket Gjensidiges erstatning av skadde biler og bygninger utslipp på 41.500 tonn CO2-ekvivalenter. Det fremgår av et klimaregnskap som sannsynligvis var det første i sitt slag i forsikringsbransjen. En reduksjon på 35 prosent tilsvarer 14.500 tonn mindre klimautslipp, hvert år.

Smartere reparasjoner

Blant tiltakene Gjensidige satser på for å redusere utslipp knyttet til bilskader er økt bruk av smarte reparasjonsmetoder, økt gjenbruk av brukte deler, og mindre kondemnering av biler. Kort sagt mer sirkulærøkonomi.

-Vi hevet grensen for kondemnering fra 60 prosent til 80 prosent i år. Dette ble raskt fulgt opp av andre selskaper, slik at det vil bli ny bransjestandard. Ved å gå foran og vise vei håper vi at også andre selskaper kan redusere sine utslipp like mye som oss, sier Baastad.

Når det gjelder bygninger satser selskapet på gjenoppbygging i tråd med flere standarder for miljøsertifisering, og punktreparasjoner for å redusere materialbruk.

Mer forebygging

Baastad påpeker at mye av det som må gjøres for å redusere utslippene vil være nybrottsarbeid. Blant annet vil det være helt nødvendig å utvikle et bedre system for kjøp og salg av brukte deler.

-Vi kan ikke forvente at verkstedene vil anvende brukte deler dersom de må drive detektivarbeid for å finne det de trenger. Derfor må vi jobbe med resirkuleringsbransjen for å nå målene, sier han.

Enda bedre enn å reparere miljøvennlig er det å forhindre at skader oppstår. Da unngår man alt avfallet og all materialbruken knyttet til reparasjon.

-Derfor vil skadeforebygging være et av vårt viktigste tiltak for økt bærekraft. Men vi vil aldri unngå alle skader, og derfor er det nødvendig å finne mer bærekraftige måter å erstatte skadene på, sier Baastad.

Emner

Kategorier


Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs. Vi har om lag 3 700 medarbeidere og tilbyr skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbyr vi også pensjon og sparing. Driftsinntektene var 28 milliarder kroner i 2020, mens sum eiendeler utgjorde 118 milliarder kroner.

Kontakter

Christian Haraldsen

Christian Haraldsen

Pressekontakt Kommunikasjonssjef Forsikring, Pensjon og Sparing. Pressekontakt for lokalmedier i Follo og Østfold +47 907 87 449